Elválasztástudományi Vándorgyűlés 2012 - Hajdszoboszl, Hunguest Hotel Bke**** - 2012. november 7-9.
 
 
Köszöntő

A Magyar Elválasztástudományi Társaság Vezetősége és az Elválasztástudományi Vándorgyűlés 2014 Szervezőbizottsága szeretettel köszönti az idei rendezvényünk leendő résztvevőit és az érdeklődő kollégákat az Elválasztástudományi Vándorgyűlés honlapján.

Hagyományainknak megfelelően kétévente, változó helyszíneken rendezzük meg a magyar kromatográfusok és elválasztástudománnyal foglalkozó szakemberek egyik legkedveltebb, „vándorló” találkozóját, az Elválasztástudományi Vándorgyűlést. A tudományos ismeretek bővítése, az új kutatási eredmények bemutatása és megvitatása mellett nem elhanyagolható szempont a rendezvényeink helyszíneinek kiválasztása sem. A kellemes környezet jótékonyan járulhat hozzá az elmélyült tudományos munkához, ugyanakkor lehetőséget biztosít a szünetekben, a tudományos program befejezése után a kikapcsolódásra, baráti beszélgetésekre is.

Idén Egerszalókon rendezzük meg az Elválasztástudományi Vándorgyűlést. A Bükk hegység lábánál Eger szomszédságában, a Laskó patak partján találjuk a közkedvelt kis települést, Egerszalókot.

A falu első okleveles említése 1248-ból való. A község a középkorban a Rozgonyiak, majd a névadó Szalók nemzetség birtoka volt. Lakosainak száma 1800 fő.

A lakosság száma évről évre nő. Egerszalók az egri történelmi borvidék része, hatszáz hektáron termelik itt az egri bikavér alapanyagait, valamint a fehér borfajtákhoz (leányka, olaszrizling, muskotály) a zenitet.

A település igazi nevezetessége a község déli részén a föld mélyéből feltörő hőforrás. A nátriumot is tartalmazó kalcium-, magnézium-hidrogén-karbonátos hévíz a kénes gyógyvizek kategóriájában az egyik legjobb besorolást kapta. Csontsérülések utókezelésére, ízületi és reumatikus bántalmak gyógyítására kiváló. A községnek a hévízforrással ellentétes oldalán, északi irányban egy 130 ha kiterjedésű mesterséges víztározó található. A tó egyrészt öntözési lehetőséget kínál a tőle délre fekvő településeknek. Emellett vízi sportolásra is alkalmas, és közkedvelt horgászparadicsom.

Az Elválasztástudományi Vándorgyűlés 2014 az elválasztástudomány valamennyi területét érintő analitikai, preparatív és ipari elválasztási módszerek és eljárások, továbbá a minta-előkészítés és a kapcsolt technikák legújabb hazai eredményeinek bemutatásával kíván foglalkozni. Az előadások, poszterek igen jó lehetőséget biztosítanak a gyógyszer- és vegyipari gyártás, kutatás és minőség-ellenőrzés, a gyógyszerkutatás és fejlesztés különböző területein az analitikai, elválasztástechnikai, bioanalitikai, biokémiai, biotechnológiai és szerkezetkutatási analitikai módszerek, stb. legfontosabb eredményeinek áttekintésére.

Minden résztvevőnek sikeres és eredményes tudományos munkát, kellemes baráti találkozásokat, beszélgetéseket kívánunk!